Dienstag, 22. November 2011

Tysk 80-tall i bokform og som filmForfatteren Sven Regener (1961-modell) står bak en av de siste års mest monumentale trilogier i tysk samtidslitteratur: Herr Lehmann (2001), Neue Vahr Süd (2004) og Der kleine Bruder (2008). Trilogien utspiller seg i den gamle Forbundsrepublikken, delvis i Bremen-området, delvis i Vest-Berlin på 80-tallet. Vi følger hovedpersonen, Frank Lehmann, oppvokst (akkurat som forfatteren) i bydelen Neue Vahr i Bremen, først som ufrivillig rekrutt i Bundeswehr (Neue Vahr Süd), som nykomling i Vest-Berlins husokkupantscene (Der kleine Bruder) og som kelner i bydelen Kreuzberg, i ei ganske brun kneipe med det flertydige navnet Einfall (Herr Lehmann).  Handlingen utspiller seg fra tidlig 80-tall til 9. november 1989, og danner dermed et kronologisk motstykke hhv. et vestlig speilbilde til mange DDR-bøker og -filmer om det siste tiåret i DDRs historie (f.eks. Thomas Brussig, Uwe Tellkamp, Jens Sparschuh, Erich Loest, Annett Gröschner eller Katrin Askan for å nevne noen). Men mens Thomas Brussigs Klaus Uhlzscht (Helden wie wir) bidrar til å åpne muren på raffinert-satirisk vis etter en bemerkelsesverdig operasjon, sitter Frank Lehmann i en av de klassiske, brune, slitne vest-berlinske kneipene i Kreuzberg og reagerer knapt nok når han hører at muren er åpen: „Ich gehe erst einmal los. Der Rest wird sich schon irgendwie ergeben.“ I SO36, et av Vest-Berlins mest kjente postnummere, var DDR riktignok bare et stenkast unna i fysisk avstand, men mentalt lå DDR på en annen klode. Og Frank Lehmann har mer enn nok med sine egne små og litt større problemer om han ikke også skal ta en åpen mur innover seg.

Herr Lehmann ble for noen år siden filmatisert av regissøren Leander Haußmann med stjernebesetning: Christian Ulmen i hovedrollen som Herr Lehmann og med Detlev Buck som bestekameraten Karl. I 2010 kom TV-filmen Neue Vahr Süd i regi av Hermine Huntgeburth, med Frederick Lau som Frank Lehmann.

Både i bokform og som film gir Lehmann-trilogien oss et bredt og dyptpløyende bilde av 80-tallet og av Forbundsrepublikkens siste tiår. Mens alle forventningene til den såk. Wende-litteraturen har rettet seg mot litteratur fra de nye forbundslandene i øst, har det vært relativt lite oppmerksomhet på tilsvarende Wende-litteratur fra det gamle vest. Sven Regener har med sin trilogi gitt oss et vesttysk bilde av dette tiåret: 80-talls mote, politisk engasjement, kollektiv, jugoslaviske restauranter, brune kneiper uten røkeforbud, husokkupanter og fristedet Vest-Berlin. Lehmann-trilogien rommer alt; den er alvorlig, humoristisk, nostalgisk og kritisk, både som bok og på lerret. Fantastisk litteratur - og to kultfilmer.

Sven Regener er forøvrig ikke bare forfatter, men også musiker.  


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen