Donnerstag, 13. Oktober 2011

Saken Collini - ny roman av Ferdinand von Schirach


Et uforklarlig drap
Italieren Fabrizio Collini har bodd og arbeidet i Tyskland i over 30 år. En dag gir han seg ut for å være journalist og får adgang til den nå pensjonerte næringslivsmannen Hans Meyer. Collini skyter Meyer, og melder seg umiddelbart for politiet. Han tilstår ugjerningen, men nekter å si noe om motivet. Forsvareren hans, den nyutdannede og uerfarne Caspar Leinen, er frustert over at han ikke når gjennom til klienten sin, men kaster seg med stort engasjement over det som skal bli hans første sak. Men så oppdager Leinen at den drepte Hans Meyer var bestefaren til bestevennen fra skoledagene, og Leinen befinner seg i en vanskelig situasjon: kan han med god samvittighet forsvare drapsmannen til en mann som i sin tid åpnet hjemmet sitt for seg?

Historiens lange skygger
Caspar Leinen fortsetter, trass i samvittighetskvaler, som forsvarer for Fabrizio Collini. På et tidspunkt hvor han nesten har gitt opp kampen for å få frikjent eller i det minste redusert straff for sin klient, finner han et spor som fører tilbake til 2. verdenskrig. Og han avslører en historie som knytter Fabrizio Collini og Hans Meyer sammen, og dette viser seg å være nøkkelen til Collini-saken. 


Forbrytelse og skyld
Ferdinand von Schirach (født i 1964), advokat og forfatter, vender i Der Fall Collini tilbake til det som er hans hovedtema i de to novellesamlingene Verbrechen (2009) og Schuld (2010), nemlig forbrytelse, skyld, straff og juridiske dilemma. I Der Fall Collini kaster historien lange skygger; det samme gjør rettshistorien, og romanen gir innblikk i noen av de sentrale problemstillingene som er forbundet med krigsforbrytelser, foreldelsesfrister og rettsoppfatninger.   

Både Verbrechen og Schuld lå i 2009 hhv. 2010 i månedsvis på toppen av bestselgerlistene. Der Fall Collini er også på vei mot toppen. Og jeg tipper den kommer til å ligge der en stund. Der Fall Collini (Piper 2011) er spennende, elegant skrevet, og den maner til ettertanke. 

Forfatterens egen historie
Von Schirach - den som syns navnet virker kjent har helt rett: Ferdinand von Schirach er barnebarnet til Baldur von Schirach, "Reichsjugendführer" under nasjonalsosialismen. I et essay i Der Spiegel i september 2011 ytret Ferdinand von Schirach seg til det vanskelige spørsmålet om forholdet til bestefaren. Oppdatering januar 2012: Regissøren Doris Dörrie har filmatisert en av tekstene i Verbrechen, filmen kommer nå på kino under tittelen Glück.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen