Direkt zum Hauptbereich

Papirløse Isabel: spennende og aktuell tysk ungdomsbok


Maria-Amelie-saken skapte stort engasjement i Norge, også blant unge mennesker. Maria Amelie sa selv at noe av hennes motivasjon for å stå fram ikke var å rette søkelyset på egen person, men på de mange papirløse barn og unge som bor i Norge og som uten papirer står uten framtidsutsikter.   

Et slikt tilfelle trekker den tyske ungdomsbokforfatteren Lotte Kinskofer (1959-årgang) fram i Aufgeflogen. Boka begynner som en ganske tradisjonell skolehistorie: en dag kommer ei ny jente i Christophs klasse. Isabel har en egen utstråling, hun er fjern og holder seg unna de andre i klassen. Likevel blir de to venner og etter hvert kjærester. Men fremdeles er det mye om Isabel Christoph ikke vet. Selv om han vet at det kan ødelegge forholdet deres, følger han en dag etter Isabel når hun går fra skolen. Og han finner ut at hun og moren oppholder seg illegalt i Tyskland.

Denne historien, som i seg selv er spennende nok, kombinerer Lotte Kinskofer med en kriminalhistorie. Vaktmesteren i den bygården hvor Isabel og moren bor, blir funnet død i kjelleren. Og Isabel mistenkes for mordet. Christoph ønsker ikke noe annet enn å hjelpe kjæresten, og  setter alt inn på både å bistå Isabel og moren med å holde seg unna politiet og samtidig oppklare drapet. 


Aufgeflogen er spennende lesning. Boka har tempo, action, den engasjerer og maner til ettertanke. Kanskje vil forfatteren litt vel mye på en gang når hun kombinerer papirløses skjebne med en drapsetterforskning, en kjærlighetshistorie og en familiegjenforening, men historien er likevel så engasjerende at leseren ser gjennom fingrene med det.

Temaet egner seg godt for elever i videregående skole (programfag). Handlingen utspiller seg i Berlin. Hovedpersonene er på deres egen alder, og det er dermed ei bok hvor tyskspråklig målgruppe harmonerer med elevmålgruppe. Forfatteren bruker korte setninger og et relativt enkelt språk. Utfordringen er omfanget (boka er på ca. 200 sider), men strukturen er slik at den godt lar seg redusere kraftig i omfang, alternativt at man velger ut noen kapitler og jobber med disse. Aufgeflogen ville forøvrig være et ypperlig tema for en masteroppgave; boka egner seg svært godt som utgangspunkt for både en forenklet versjon og for didaktisering.

forfatterens hjemmeside fins bl.a. en "Leseprobe", på forlagets sider kan man også se nærmere på boka og bla i den.

Aufgeflogen er utgitt i dtv-serien Das junge Buch. Forlaget har også lagde et hefte med undervisningsopplegg til boka.

Kommentare

Beliebte Posts aus diesem Blog

Fem venner: Fjernsynsserien "Unsere Mütter, unsere Väter"

I mars 2013 viste ZDF fjernsynsserien Unsere Mütter, unsere Väter (3 deler à 1,5 timer), den ble også vist på østerriksk fjernsyn (ORF). Serien oppnådde svært høye seertall både i Tyskland og Østerrike, og fikk bred omtale i mediene. Jeg kan ikke huske når jeg sist satt så fjetret foran skjermen. Unsere Mütter, unsere Väter utspiller seg i tidsrommet fra 1941 til rett etter kapitulasjonen i 1945. Den begynner og slutter i Berlin, mellom disse to punktene tas tilskuerne med på en lang reise og følger krigen gjennom Polen og Sovjetunionen, gjennom bjørkeskoger og gjørmehull, iskald vinter og varme sommerdager, vi tas med i skyttergraver og sønderskutte byer, i lasaretter, fengselsceller, kuvogner og pansere. Serien handler om fem venner i Berlin, alle i begynnelsen av 20-årene: brødrene Wilhelm og Friedhelm, Viktor, den eneste blant dem av jødisk herkomst, Charlotte og Greta. Viktor og Greta er kjærester; Wilhelm og Charlotte er forelsket i hverandre, men ingen av dem tør ta d

Når fotfestet glipper: Gregor Tessnows ungdomsbok "Knallhart"

"An meinem fünfzehnten Geburtstag wurde ich aus dem Paradies vertrieben" Michael Polischka er femten år da han og moren blir kastet ut av villaen i den velstående bydelen Zehlendorf i Berlin. Dr. Klaus Peters, som Michael og moren har bodd hos i flere år, ønsker å begi seg ut på yngre og slankere jaktmarker, og mor og sønn blir kastet på dør. De flytter til en liten leilighet i Neukölln, en bydel med sosiale utfordringer og høy innvandrerandel – villaen i Zehlendorf føles som på en annen planet.      "Es ist das erste Bier meines Lebens und ich trinke es wie Apfelschorle" Mens moren nekter å gi opp håpet om å finne en ny og rik mann og derfor hele tiden mener at de kun bor forbigående i Neukölln, må Michael forsøke å finne sin plass på den nye skolen. Han får raskt to nye venner, Crilla (Christian) og Matze, to halvbrødre som tilbringer mye tid alene fordi faren deres ofte er på såkalte forretningsreiser i Russland. Men han får også raskt fien

Et lite stykke tysk historie: Lisa

Klaus Kordon, 1943-årgang og en av Tysklands mest produktive barne- og ungdomsbokforfattere, står - sammen med illustratøren Peter Schimmel ­– bak boka Die Lisa. Eine deutsche Geschichte (Beltz & Gelberg 2002). "Eine Lebensgeschichte, mit der Klaus Kordon schon junge Leser anschaulich an die wichtigsten Ereignisse deutscher Geschichte heranführt" (bokomslag), lover forlaget; og de har sine ord i behold. Gjennom 40 sider, hver side har lite tekst og store illustrasjoner, følger vi "die Lisa" fra hun er lita jente tidlig på 1900-tallet til hun er oldemor nærmere 90 år senere. Kordon og Schimmel forteller oss et stykke tysk historie gjennom livet til Lisa i Berlin: hun opplever at faren blir soldat i 1. verdenskrig, hun forelsker seg og er ung i "den goldenen Zwanzigern" , hun gjennomlever krig, sult og det å miste familie og venner i NS-tida. Gjennom Lisas øyne blir vi vitne til gjenoppbyggingen av Tyskland på 50-tallet, muren i 1961, den kalde