Montag, 11. Juli 2011

Mine favorittbokhandlere i Wien

-->
For noen måneder siden skrev jeg et blogginnlegg om mine favorittbokhandlere i Berlin. Det er dermed umulig å ikke gjøre det samme om Wien (men den som venter på noe tilsvarende om Bern, venter sannsynligvis forgjeves).


La oss starte på Landstraße Hauptstraße, et av Wiens trafikk-knutepunkt.
Thalia-kjeden er på plass også i Wien, hele fem steder, bl.a.  på Mariahilferstraße og på Landstraße Hauptstraße, begge butikkene er store, over flere etasjer. Thalia Landstraße er alltid verdt et besøk. Den har et stort utvalg skjønnlitteratur, krim, historie, biografier, barne- og ungdomslitteratur og DVD'er - for å nevne noe. Og gjennom regelmessige forfatterarrangementer blir butikken også et kulturelt møtepunkt. Én av grunnene til at jeg liker meg godt hos Thalia, i tillegg til et nærmest uovertroffent utvalg skjønnlitteratur, er generøse åpningstider, og til og med søndagsåpent, som er sjelden kost i Østerrike. 


Fra Landstraße tar vi veien opp mot Stefansdomen, via Stubentor og Wollzeile. Ikke så langt fra Stubentor kommer vi forbi Herder Buchhandlung, en hyggelig og oversiktlig bokhandel med godt utvalg av bl.a. barne- og ungdomslitteratur (den har sågar fått pris for å være en av de beste adressene i Østerrike for barne- og ungdomslitteratur) og skjønnlitteratur.  


Litt lengre oppe i Wollzeile lyser de rød-og-hvite bokstavene i Morawa opp. Og dette er en god adresse for bokhungrige! Morawa er best på skjønnlitteratur, ikke minst på østerriksk skjønnlitteratur, på krim og på biografier. 


Neste bokstopp er på Graben, hos Frick, det fins flere filialer av Frick i Wien, bl.a. en på Kärtner Straße. Frick ser ved første øyekast ikke stor ut, men har fire etasjer og et tilsvarende stort utvalg. Jeg liker meg aller best i den første underetasjen hvor pocketbøkene er. Det er sjelden jeg går tomhendt ut. 


Så setter vi kursen mot universitetet og mot Schottentor. Å gå forbi Kuppitsch ved Schottentor uten å gå innom, er vanskelig. Utenfor butikken står de kjente og kjære bordene med massevis av nedsatte bøker (såk. Mängelexemplare) og som fort kan føre til overvekt i kofferten når man skal fly tilbake til Norge. I annen etasje er det et flott utvalg av ny skjønnlitteratur, krim, film og musikk, og i kjelleren kan en boltre seg i faglitteratur. Vis a vis Kuppitsch er Buchhandlung Schottentor, en ganske liten, men velfylt bokhandel, som også har en avdeling med tilbudsbøker av ymse slag. 


Og så tre små bokhandlere med spesialisert utvalg til slutt:
På Mariahilferstraße, øverst oppe ved Westbahnhof, ligger en liten bokhandel som heter Chill & Thrill. Som navnet sier, er den spesialisert på kriminallitteratur, men den har etter hvert utvidet repertoaret til også å omfatte en del annet, bl.a. kokebøker (som de får lov til å ha i fred for meg). Hyggelig bokhandel, masse bøker, regelmessige litteraturarrangement og et informativt newsletter man kan abonnere på. 

I Jüdisches Museum i Dorotheengasse (mellom Graben og Josefsplatz/Hofburg) ligger Buchhandlung Singer. Denne butikken er spesialisert på jødisk litteratur og judaica, et flott utvalg på liten plass. Og i tillegg til et utmerket sortiment har den en fordel til: den er riktignok stengt på sabbaten, men den har søndagsåpent. 

Og til slutt Leporello inne i Burgtheater: en knøttliten bokhandel (filial av Leporello i 9. Bezirk, det er også en Leoporello i smågatelabyrinten bak Stefansdomen) spesialisert bøker som relatert til teater og dramatikk.  Morsomt å titte litt før en forestilling, og den har vanligvis oppe til kl. 22 om kvelden.

Andre anbefalte bokhandlere i Wien? Kommentarfeltet er åpent :-)


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen