Mittwoch, 6. Juli 2011

Filmanbefaling: Almanya - Willkommen in Deutschland

"Wir riefen Arbeitskräfte, es kamen Menschen", sa i sin tid Max Frisch i forbindelse med arbeidsinnvandringen til Europa. Denne berømte setningen står som motto for den tyske filmen Almanya - Willkommen in Deutschland (2011). Filmen illustrerer Max Frisch sitt budskap på en glitrende måte.

 
Bak filmen står søstrene Yasemin og Nesrin Samdereli, som også tidligere har satt søkelyset - med alvor og humor – på den tyrkiske innvandringen til Tyskland (Türkisch für Anfänger, en TV-serie for ARD). I Almanya, som er deres første kinofilm, forteller de historien til Hüseyin Yilmaz, som på 60-tallet bryter opp fra Tyrkia til Tyskland som gjestearbeider, senere reiser kone og tre barn etter. Møtet med det nye landet byr på utfordringer (eller problemer, som det het tidligere): kultursjokk, språkproblemer, fascinasjon og en stor dose situasjonskomikk.

Når Hüseyins barnebarn, lille Cenk – født og oppvokst i Tyskland,  aldri satt sine ben i Tyrkia, kan kun noen få ord tyrkisk – spør om han er tysk eller tyrkisk, og ingen i familien kan gi han noe godt svar på hva han egentlig er og hvorfor, bestemmer Hüseyin seg for å styrke familiens tyrkiske røtter. Det gjør han ved å kjøpe et hus i området der han opprinnelig kommer fra, og han tar med seg kone, barn og barnebarn – som alle har svært blandede følelser overfor denne plutselige interessen for gamlelandet – på en reise til det som en gang var hjemme og som kanskje fortsatt (også) er hjemme.  Parallelt med reiseforberedelser og reisen fra Tyskland til Tyrkia fortelles familiehistorien med humor, alvor, kjærlighet og stor fortellerglede.

Almanya handler om identitet(er), kulturforskjeller, kulturforståelse, om før og nå, om flerkulturalitet, om det globale samfunn og – faktisk også om språk og språklæring (det snakkes både tysk og tyrkisk, og mesteparten av de tyrkiske dialogene er tekstet på tysk). Filmen er et stykke tysk, tyrkisk og tysk-tyrkisk historie.  Både tema og formen gjør filmen meget godt egnet for tyskundervisningen; her får man både kultur og språk på samme tid og i en flott innpakning.

Anbefalte linker:

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen