Freitag, 15. Juli 2011

Et uoppklart drap i Tirol anno 1928


"Real crime" heter sjangeren, og det er en sjanger jeg vanligvis ikke er så veldig interessert i, men så snublet jeg over ei bok som - i alle fall for meg - var den reneste page turner. Det dreier seg om Martin Pollacks Anklage Vatermord. Der Fall Philipp Halsmann (Fischer 2007, førsteutgaven Paul Zsolnay 2002). 

 
I september 1928 er Max Halsmann, jødisk tannlege fra Riga, og sønnen Philipp, student i Dresden, på fjelltur i Tirol. Faren dør oppe i fjellene, og sønnen blir umiddelbart mistenkt for å ha slått ham ihjel med en sten. Philipp Halsmann bedyrer sin uskyld, men så lenge verken han eller forsvarerne hans kan komme opp med noen andre mistenkte, har de dårlige kort. Saken, som kommer opp for retten i Innsbruck, tar over et år og vekker stor interesse, også i utlandet. Et internasjonalt pressekorps dekker saken, celebriteter som bl.a. Sigmund Freud, Albert Einstein og Thomas Mann følger den og kommer med støtteerklæringer til den tiltalte unge mannen. Men det hjelper ikke. Rettssaken ender med at Philipp Halsmann blir dømt skyldig i drapet på faren. Etter fire år slippes han fri, emigrerer til USA hvor han på 40-tallet blir en berømt og internasjonalt kjent fotograf for bl.a. magasinene Vouge og Life. Halsmann dør i 1979, uten å ytre seg mer om farens bortgang. "Die Frage allerdings, wer im September 1928 den Mord im Zillertal tatsächlich verübt hat, muß unbeantwortet bleiben", slik avslutter Pollack sin beretning (s. 318).

Anklage Vatermord er en spennende bok, en blanding av dokumentasjon, fortelling, reportasje og spekulasjoner. Den gir leseren også en bred historisk-politisk bakgrunn med fargerik tidskoloritt. En page turner om et uoppklart mord i Tirol anno 1928.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen