Freitag, 29. Juli 2011

Enda mer provinskrim? Rita Falks "Dampfnudelblues"? Ja!


Vil jeg lese enda en "mord-på-landet-krim"?, tenkte jeg tvilende, da jeg så de to første bøkene i Rita Falks krimserie, Winterkartoffelknödel og Dampfnudelblues, ligge foran meg i bokhandelen med cover preget av smårutete duker, gjøkur, ølseidel, gevir på veggen, hjort i solnedgang og andre rustikale elementer. Men fordi jeg har vanskeligheter med å motstå ny, tyskspråklig krim, så tok jeg dem med meg, - og det var en klok avgjørelse.

"Seien Sie vorsichtig, wenn Sie die Eberhofer-Krimis in der Öffentlichkeit lesen! Sie werden sich vor lachen nicht mehr ruhig halten können und damit sauviel Aufmerksamkeit erregen. Dampfnudelblues– saulustig, sauspannend, saumäßig gute Unterhaltung!", kan vi lese på denglers-buchkritik.de (http://www.dtv.de/winterkartoffelknoedel_976.html) - og det med rette. Høylydt latter er jo ikke noe vi vanligvis forbinder med krim, men det hender. Både Wolf Haas og Michael Kobr/Volker Klüpfel (serien om Kommissar Kluftinger) leser jeg allerede - klok av skade - i enerom fordi det er litt flaut å le høyt når man leser krim. Heretter må jeg gjøre det samme med Rita Falk.I dypeste, bayerske provins
Rita Falk tar oss med til Bayern, nærmere sagt til Niederkaltenkirchen i nærheten Landshut. Der treffer vi politimannen Franz Eberhofer, som etter uheldige hendelser i sin politikarriere i München ble plassert som eneste politimann på hjemstedet Niederkaltenkirchen, et (fiktivt) "Kaff" i nærheten av Landshut.

Det går ikke så greit for "der Eberhofer Franz", verken jobbmessig eller privat. Sosial intelligens er ikke hans sterke side, heller ikke empati. De sosiale relasjonene er skrøpelige. Han bor sammen med faren og bestemoren i noe som i beste fall kan karakteriseres som "Zwangsgemeinschaft", og heller ikke på kjærlighetsfronten går det særlig bra.  Riktignok har han et av-på-forhold til kollegaen Susi ("Wir haben da manchmal was am laufen. Nix Ernstes. So mehr aus Gewohnheit", s. 23), men etter at han ikke bare prinsipielt nekter å reise på ferie med henne ("Weil's halt daheim am schönsten ist", s. 23), men også - i etterkant av en hyrdestund – påpeker at hun har celluliter, er forholdet til Susi kun av, ikke mer på: "Was schaust du denn so?", fragt sie und nimmt meine Hand von ihrem Oberschenkel. Weil ich natürlich weiß, dass für Frauen das Wort Cellulite ja ganz grauenhaft ist, lass ich es lieber bleiben. Stattdessen sag ich: Du hast schon ein paar ganz schöne Dellen in den Haxerln, gell?" (s. 29)  

I alle fall kvinnelige lesere vil skjønne at dette ikke er noe sjakktrekk dersom han ønsker å fortsette forholdet til Susi.  Så dermed er Susi vekk, karrieren er lagt brakk, ingen venner, og når det eneste som binder ham sammen med familien er forkjærligheten for bestemorens matlaging (Dampfnudeln, Kartoffelknödel und Schweinshaxe) - hva skal han da fylle tilværelsen med? Jo, da går han etter forbrytelsene som en sporhund. Kriminalinstinktet hans fungerer, i motsetning til sosiale og emosjonale, nemlig utmerket.

"Der Eberhofer Franz" 
Politisk ukorrekt, uhøflig, usensibel i forhold til sine medmennesker: "der Eberhofer Franz" er intet sjarmtroll, men han er en politimann som ikke gir seg, som borrer videre der hvor andre ser vekk, og som derfor - på sin egen, noe spesielle måte – til syvende og sist får resultater. Og etter hvert finner leseren ut at det under uniformen banker et - i alle fall litt - varmt hjerte.

Rita Falk har gitt oss en antihelt, en sær og snodig politimann, spennende kriminalhistorier dypt inne i den bayerske provinsen og en solid dose situasjonskomikk. Definitivt "saulustig, sauspannend, saumäßig gute Unterhaltung!" (http://www.dtv.de/winterkartoffelknoedel_976.html)


Mer om Rita Falks serie om Franz Eberhofer finner man her:
http://www.krimi-couch.de/krimis/rita-falk-winterkartoffelknoedel.html

http://www.youtube.com/watch?v=ovv_YAjadWo

Naturligvis fins begge bøkene allerede som lydbøker:
http://tinyurl.com/4x49wh3

Og det aller beste er at serien fortsetter: Schweinskopf al dente kommer i løpet av 2011.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen