Dienstag, 7. Juni 2011

Den østerrikske Astrid Lindgren: Christine Nöstlinger

Den østerrikske Astrid Lindgren
Christine Nöstlinger (årgang 1936) er den østerrikske Astrid Lindgren: populær, produktiv, oversatt til mange språk (inkludert norsk) og med en stor spennvidde i forfatterskapet. Hun har begått billedbøker, lettlestbøker for første lesealder, barnebøker, bøker for tenåringer – og faktisk også bøker for bestemødre (ABC für Großmütter). Og hun utmerker seg gjennom et brennende engasjement for barn og unge, for litteratur, for fantasi, mot og engasjement. Å sammenlikne henne med Astrid Lindgren er på ingen måte noen overdrivelse, - og så var da også Nöstlinger den første som fikk Astrid-Lindgren-prisen (2003). 


Barndom i krig
Christine Nöstlinger er wiener, oppvokst i arbeiderklassemiljø i bydelen Hernals, og byen Wien spiller en sentral rolle i mange av bøkene hennes. Opplevelsene hun hadde som barn under 2. verdenskrig og i de første etterkrigsåra står sentralt Maikäfer flieg! og Zwei Wochen im Mai, - to bøker som gir både unge og voksne lesere innblikk i hvordan det var å være barn under slike forhold. En sur agurkkonge
Nöstlingers bøker har alle et realistisk utgangspunkt, men i mange av dem skjer det noe uventet, noe magisk, noe som – i alle fall for en tid – løfter personene ut av virkeligheten. Det uventede fører til en endring av fastfrosne mønstre, endring av oppførsel og til et nytt og friskere syn på livet. Dette kan gjelde enkeltpersoner, eller det kan gjelde hele familier, som f.eks. i Wir pfeifen auf den Gurkenkönig, hvor en sur, egoistisk og fullstendig urimelig agurkkonge, som bor i kjelleren, først forsterker de spenningene som er i familien, men som til slutt også får familien inn i andre og bedre spor. Den grinete og kravstore agurkkongen blir en katalysator som endrer familielivet til det bedre.  


Gretchen Sackmeier – Gretchen hat Hänschen-Kummer – Gretchen mein Mädchen
En av mine favoritter er trilogien om Gretchen Sackmeier, som kom ut på 80-tallet. Gretchen-bøkene handler om Margaretha Maria Sackmeier (Gretchen), som er 14 år når serien begynner, og om familien hennes. Die Sackmeiers har det hyggelig, i alle fall på overflaten, men de har et felles problem: alle, både foreldrene og barna, er altfor tykke (navnet Sackmeier taler for seg). En dag begynner moren å slanke seg. Etter hvert som kiloene forsvinner, begynner hun å se på livet sitt, inkludert ektemannen og hans krav, med mer kritiske øyne, og det ender med at hun tar med seg Gretchen og flytter ut. Og så smått om sen forsvinner også Gretchens ekstrakilo. 


Men Gretchen-trilogien er mer enn en skilsmissehistorie. Vi følger Gretchen gjennom flere år, får innblikk i hennes hverdag, vennskap, kjærlighetshistorier, og ser hvordan hun påvirkes av spenningene mellom foreldrene. Og vi følger familien Sackmeier, fra de er tilsynelatende lykkelige og tykke sammen, gjennom familiebrudd og tårer, og til de finner sammen igjen mot slutten av bind tre. Gretchen-bøkene handler om familie, skole, venner, nesten-kjærester, om det å bli voksen, om det å velge sin egen vei, om fellesskap, ansvar og det å gi slipp på noe. Og alle bøkene gjennomsyres av Nöstlingers humor og formidable evne til å underholde leseren. På jakt etter sommerlektyre? Anbefales - også for voksne lesere!


Nöstlinger i skolen
Gretchen-Sackmeier-trilogien krever ganske gode leseferdigheter, og er ikke egnet for skolen (men for tyskstudenter som ønsker noe underholdende og lestlest i løpet av sommeren, er den super). Men det er derimot den illustrerte lettlestserien om Mini.


Det fins lærermateriale til mange av Nöstlingers bøker, f.eks. til Wir pfeifen auf den Gurkenkönig og til Maikäfer flieg! Og her finner man mye skole- og undervisningsrelevant stoff om Nöstlinger og hennes tekster.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen