Montag, 16. Mai 2011

Sommeren 1989 – Das wird mein JahrSommeren 1989 skal bli dén sommeren, tenker 18-årige Friedemann Blumenstrauß („Blume“ blant venner) fra Leipzig. Han og kameraten Andi er i ferd med å starte et rockeband sammen med Katrin og Anke; og Andi og Friedemann har nok forhåpninger om at det skal bli noe mer enn bare musikk mellom dem og de to jentene. ABBA bestod jo av to par, tenker de, og hvorfor skulle ikke et slikt musikkunder også skje i DDR? 


Når sommeren kommer, reiser de fire ungdommene, som så mange andre, på telttur til Ungarn, til Balatonsjøen. Mens Friedemann kun er opptatt av rockebandet og av Anke, viser det seg at Andi har andre planer – nemlig å komme seg over til vest. Det som begynner som en ganske tradisjonell tenåringssommer, viser seg å stille Friedemann overfor et eksistensielt valg: skal han ta følge med kameraten og forsøke å flykte over til vest, eller skal han bli igjen i Ungarn og forsøke å vinne Anke og deretter reise tilbake til Leipzig, til foreldrene og jobben i gartneriet?

Friedemann velger i første omgang å reise tilbake til Leipzig. Men når muren faller noen måneder etterpå, setter han seg i en gammel Wartburg og kjører over den tysk-tyske grensa til Bayern og senere til Stuttgart hvor han etter hvert får jobb i et gartneri. Men i Vesten lurer både fristelser (i form av Neckermannkataloger, bruktbiler, platebutikker, dubiøse tilbud om lett-tjente penger og kvinner) og farer (også i form av Neckermannkataloger, bruktbiler, platebutikker, dubiøse tilbud om lett-tjente penger og kvinner). Og Friedemann vil noe mer med livet sitt enn bare å jobbe i et gartneri. Det var jo ikke derfor han reiste vestover. 

Das wird mein Jahr forteller ­– lettlest, levende og humoristisk – ­­om hvordan det var å være ung i DDR, om det å komme som „Zoni“ over til Vest-Tyskland og forsøke å få fotfeste der. Men romanen handler også om å være forelsket, om å drømme om å bli rockemusiker, om å reise, om å være fri – kort sagt: Das wird mein Jahr en en roman som omfatter alt det som man drømmer (drømte) om da man var ung: den sommeren hvor alt skulle bli annerledes og alt skulle klaffe. Anbefales!

Sascha Lange: Das wird mein Jahr (Aufbau Taschenbuch 2011)
Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen