Direkt zum Hauptbereich

Nye og lettleste ungdomsbøker


I mars skrev jeg et blogginnlegg om DTVs serie Das junge Buch. Nå har jeg sett nærmere på noen av DTVs nyutgivelser for unge lesere; blant disse har jeg funnet noen titler som kan være egnet for tysktimene på videregående skole.

Florian brennt durch
Kristina Dunkers Durchgebrannt (2011, DTV) er ei typisk ungdomsbok for tenåringslesere. I sentrum av handlingen står Florian. Søsteren, Sarah, har kreft, og alt dreier seg om henne og sykdommen. Florian er glad i søsteren sin, de har et fortrolig og godt forhold, men etter hvert blir det for mye for han å alltid komme i annen rekke, alltid å måtte gi avkall på det som vennene hans ser på som normalt. Frustert og sint stikker Florian av fra søsterens sykeseng, stjeler 500 Euro fra foreldrene og blir med kameratene på en fotballcup ved kysten. Han vil glemme vanskelighetene hjemme og bare nyte livet noen dager. Men turen blir ikke helt slik som Florian hadde tenkt seg.  

Boka er på 144 sider, men den er skrevet på en måte som gjør det svært enkelt å kutte ut mange kapitler, slik at man kan kutte omfanget med det halve (og kanskje mer) uten at historien blir altfor fragmentert. 


Kira trifft Gunnar – Liebe auf den ersten Blick?
Katrin Stehles Kalte Augen (2010, DTV) er en kriminalroman for tenåringer. Handlingen starter i Berlin hvor Kira er på klassetur. En kveld hun har kommet bort fra venninne og ikke finner veien tilbake til ungdomsherberget, møter hun Gunnar, en kjekk gutt med grønne øyne som mirakuløst nok har akkurat de samme interessene og tankene som henne. Kira trur hun har truffet en tvillingsjel. Etter hvert viser det seg imidlertid at Gunnar har helt andre forestillinger om vennskap og kjærlighet enn hun selv har. Og hvordan kan det ha seg at han tilsynelatende er i stand til å lese Kiras tanker?

Boka inneholder mye dialog, og en del av teksten er gjengivelse av mailer og sms’er – dette gjør den enklere å lese. Korte kapitler og en episodisk struktur gjør det også her lett å redusere omfanget fra ca. 200 sider til godt under det halve. Man kan også bruke kun de første kapitlene, hvor Kira møter Gunnar og ting begynner å skje, som utgangspunkt for at elevene f.eks. skriver historien videre, lager en nyhetsmelding, et intervju eller dagbok (her  er det flere tips til hvordan man kan jobbe med et utdrag av ei bok i undervisninga).

  
Seltsame Dinge passieren in der Eishalle 
Forfatterduoen Andreas Schlüter og Irene Margil har skrevet en serie såk. sportskrimmer om fem kamerater som opplever spennende ting sammen. Kälteschock (2010) er en av bøkene om Michael, Lennart, Jabali, Ilka og Linh. Kälteschock og de andre bøkene i serien er skrevet for noe yngre lesere enn Kalte Augen og Durchgebrannt, men den byr likevel på tempo og spenning. Også her kan tekstomfanget reduseres betraktelig, eller man kan rett og slett velge ut et par kapitler som man jobber med. 


Gutter og bøker – igjen
To av disse bøkene har gutter i hovedrollene, og historiene som fortelles gjenspeiler viktige aspekt i gutters hverdag, f.eks. sport. Dette er et viktig moment dersom man ønsker å motivere gutter til å lese mer. Katrin Müller-Walde har tatt for seg dette temaet i boka Warum Jungen nicht mehr lesen und wie wir das ändern können. Mit Lesetipps von Jungen für Jungen (2010, Campus Verlag). Boka inneholder mange gode eksempler, både på hvordan man kan inspirere gutter til å lese og konkrete titler, den er praktisk rettet og er lett tilgjengelig faglitteratur.  


Kommentare

Beliebte Posts aus diesem Blog

Fem venner: Fjernsynsserien "Unsere Mütter, unsere Väter"

I mars 2013 viste ZDF fjernsynsserien Unsere Mütter, unsere Väter (3 deler à 1,5 timer), den ble også vist på østerriksk fjernsyn (ORF). Serien oppnådde svært høye seertall både i Tyskland og Østerrike, og fikk bred omtale i mediene. Jeg kan ikke huske når jeg sist satt så fjetret foran skjermen. Unsere Mütter, unsere Väter utspiller seg i tidsrommet fra 1941 til rett etter kapitulasjonen i 1945. Den begynner og slutter i Berlin, mellom disse to punktene tas tilskuerne med på en lang reise og følger krigen gjennom Polen og Sovjetunionen, gjennom bjørkeskoger og gjørmehull, iskald vinter og varme sommerdager, vi tas med i skyttergraver og sønderskutte byer, i lasaretter, fengselsceller, kuvogner og pansere. Serien handler om fem venner i Berlin, alle i begynnelsen av 20-årene: brødrene Wilhelm og Friedhelm, Viktor, den eneste blant dem av jødisk herkomst, Charlotte og Greta. Viktor og Greta er kjærester; Wilhelm og Charlotte er forelsket i hverandre, men ingen av dem tør ta d

Når fotfestet glipper: Gregor Tessnows ungdomsbok "Knallhart"

"An meinem fünfzehnten Geburtstag wurde ich aus dem Paradies vertrieben" Michael Polischka er femten år da han og moren blir kastet ut av villaen i den velstående bydelen Zehlendorf i Berlin. Dr. Klaus Peters, som Michael og moren har bodd hos i flere år, ønsker å begi seg ut på yngre og slankere jaktmarker, og mor og sønn blir kastet på dør. De flytter til en liten leilighet i Neukölln, en bydel med sosiale utfordringer og høy innvandrerandel – villaen i Zehlendorf føles som på en annen planet.      "Es ist das erste Bier meines Lebens und ich trinke es wie Apfelschorle" Mens moren nekter å gi opp håpet om å finne en ny og rik mann og derfor hele tiden mener at de kun bor forbigående i Neukölln, må Michael forsøke å finne sin plass på den nye skolen. Han får raskt to nye venner, Crilla (Christian) og Matze, to halvbrødre som tilbringer mye tid alene fordi faren deres ofte er på såkalte forretningsreiser i Russland. Men han får også raskt fien

Et lite stykke tysk historie: Lisa

Klaus Kordon, 1943-årgang og en av Tysklands mest produktive barne- og ungdomsbokforfattere, står - sammen med illustratøren Peter Schimmel ­– bak boka Die Lisa. Eine deutsche Geschichte (Beltz & Gelberg 2002). "Eine Lebensgeschichte, mit der Klaus Kordon schon junge Leser anschaulich an die wichtigsten Ereignisse deutscher Geschichte heranführt" (bokomslag), lover forlaget; og de har sine ord i behold. Gjennom 40 sider, hver side har lite tekst og store illustrasjoner, følger vi "die Lisa" fra hun er lita jente tidlig på 1900-tallet til hun er oldemor nærmere 90 år senere. Kordon og Schimmel forteller oss et stykke tysk historie gjennom livet til Lisa i Berlin: hun opplever at faren blir soldat i 1. verdenskrig, hun forelsker seg og er ung i "den goldenen Zwanzigern" , hun gjennomlever krig, sult og det å miste familie og venner i NS-tida. Gjennom Lisas øyne blir vi vitne til gjenoppbyggingen av Tyskland på 50-tallet, muren i 1961, den kalde