Mittwoch, 20. April 2011

Min favorittbokhandel i Berlin?


Svaret på min favorittbokhandel i Berlin er kanskje den bokhandel jeg til en hver tid måtte befinne meg i, men dersom jeg virkelig skulle plukke fram noen få på topp, trur jeg (i alle fall i dag...) det ville være disse:

Intet Berlinbesøk uten minst to turer innom Dussmann i Friedrichstraße (mellom Bhf. Friedrichstraße og Unter den Linden). Det flotteste med Dussmann er – i tillegg til utvalget (enormt!) – åpningstidene: Dussmann har åpent helt til midnatt seks dager i uka (og de har også åpent en og annen søndag). Det betyr at man kan stikke innom bokhandelen på vei hjem om kvelden, etter teateret, etter man har vært ute og spist eller etter et kneipebesøk. Helt fantastisk for en bokorm og lesehest! En kjapp orientering i første etasje gir et godt overblikk over nyutgivelser og bestselgere, og deretter kan man f.eks. gå til avdelingen for skjønnlitteratur, for krim, for Berlinbøker – eller man kan fortsette oppover i etasjen til bl.a. et svært bredt utvalg av biografier og av historie eller til en diger avdeling med barne- og ungdomslitteratur. Utvalget av faglitteratur av ymse slag er bredt, og det er hyllemeter på hyllemeter med aktuelt stoff for språklærere og tyskstudenter. Dussmann er også store på både film og musikk. Den som ønsker å kjøpe dvd’er med tyske filmer – både nytt og klassisk – går heller neppe tomhendt ut av butikken. 


  
Hugendubel ved Gedächtniskirche er også et standardstoppested hver gang jeg er i Berlin. Joda, Dussmann er større, men jeg liker meg veldig godt i skjønnlitteraturavdelingen til Hugendubel. Her er det lett å få overblikk over ny skjønnlitteratur, både for voksne og for barn/unge lesere. Hugendubel er også gode på krim og har et stort utvalg av biografier. Inntrykket når man kommer inn i første etasje, er riktignok at Hugendubel er en tilbudsbokhandel med mange turisteffekter, men går man trappene opp til de andre etasjene, åpner det seg en god og velassortert bokhandel med en hyggelig café hvor man kan sette seg ned og lese i bøkene. Her fins det til og med en rad med lesesalsplasser for kunder som ønsker å studere ting nærmere før de handler. 

I månedsskiftet februar/mars 2012 legges denne filialen dessverre ned. Nærmeste Hugendubel er i KaDeWe.  

  
Das Buch på Hackescher Markt er en liten, men usedvanelig hyggelig bokhandel. Skjønnlitteratur og Berlinlitteratur er hovedingrediensene, i tillegg kommer et velfylt hjørne med barne- og ungdomslitteratur og – ikke minst – et eksklusiv utvalg av papirvarer (notisbøker, brevpapier, mapper, penner osv.) Og etter endt handel kann man sette seg på en av de mange hyggelige uteserveringene på Hackescher Markt. Das Buch har en nydelig hjemmeside.

23. april 2012 flytter bokhandelen til Oranienburgerstraße 17, få minutter fra Hackescher Markt.


Men den bokhandelen som jeg i skrivende stund har kåret til min favoritt i Berlin er Langer Blomqvist i nærheten av Deutsches Theater (Reinhardtstraße 17). Langer Blomqvist er en ganske liten bokhandel med et moderne antikvariat. Det betyr at store deler av bøkene er såk. Mängelexemplare, dvs. at bøkene pga. en eller annen skavank (som vanligvis er nærmest umulige å se for kjøperen bortsett fra at de har en svart tusjstrek nederst) selges til halv pris eller enda lavere. Her er det vanskelig å huske at kofferten ikke bør veie mer enn 20 kilo... Langer Blomqvist har et spesielt stort utvalg av kunstbøker, men  er også god på bl.a. skjønnlitteratur, barne- og ungdomslitteratur og reisehåndbøker.  

Er det noen blogglesere som ønsker å anbefale sin favorittbokhandel i Berlin? Kommentarfeltet står åpent :-)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen