Sonntag, 24. April 2011

Louise & Louise – to kjærlighetshistorier


Alex Capus’  nyeste roman Léon und Louise (Hanser Verlag, 2011) er en svært spesiell kjærlighetsroman. Unge Léon og Louise møter hverandre i Normandie i 1915, det er kjærlighet ved første blikk. Kort tid etter at de har innledet et forhold, blir de skilt fra hverandre gjennom krigshandlingene på dramatisk måte; ingen av dem vet om den andre overlevde. Flere år senere møtes de ved en tilfeldighet på metroen i Paris. Da er Léon gift og har barn med en annen. Etter en dag og en natt skilles dere veier igjen, - og etter ytterligere noen år  møtes de igjen på nytt. 

Léon og Louise er en vakker kjærlighetshistorie i mange kapitler gjennom et langt liv. De er alltid til stede i hverandres liv, selv om de ikke er sammen. Og på underfundig vis finner de hverandre alltid igjen, helt til det siste. Capus, en glitrende forteller, forteller om kjærlighet, lidenskap, men også om å gi avkall, akseptere,  vente, drømme og håpe. Og han forteller med sin karakteriske blanding av humor, vemod, realisme og lengsel. 


En annen Louise, like hemmelighetsfull som Capus’ Louise, finner vi i Mathias Noltes Louise im blauweiß gestreiften Leibchen (Deuticke Verlag 2009). Louise im blauweiß gestreiften Leibchen er en spennende og underholdende roman, hvor en kriminalgåte (eller kanskje flere?), to kjærlighetshistorier (eller kanskje enda flere?), Berlin og Paris, øst og vest er vevd sammen.

Charlotte Pacou, Charlie blant venner, har leid et kontor etter en privatdetektiv; hun skal bruke kontoret som skrivestue. Men før hun kommer i gang med arbeidet, dukker det opp en attraktiv mann, Daniel Baum, og engasjerer henne for å finne et maleri. Daniel letter etter maleriet „Louise im blauweiß gestreiften Leibchen“, malt av den avdøde DDR-maleren Jonas Jabal. Charlie lar seg overrumple og fascinere, både av bildet og av Daniel Baum, og hun påtar seg oppdraget mot bedre vitende. Dermed starter det som blir en reise i både fortid og nåtid, mellom øst og vest, mellom Berlin, Berlin og Paris.

Louise im blauweiß gestreiften Leibchen er både en kjærlighetshistorie og en kriminalhistorie, men det er også en Berlinroman som gir leseren levende inntrykk av byen både før og nå. Om ikke dette var nok, forteller romanen oss historien om hvordan det var å være en kunstner som ønsket å gå sine egne veier i DDR. 


Louise & Louise
Louise & Louise – to ulike kjærlighetsromaner som byr på mye mer enn kjærlighet, og som begge to tar oss tilbake i tid: Capus til 1915, Nolte til 50-tallet, og som begge to trekker en tidslinje fram til våre dager. 

To utsagn om Louise im blauweiß gestreiften Leibchen passer like godt på Léon und Luise: „Eine Liebesgeschichte oder vielleicht auch zwei - traurig, heiter, herzzerreißend, verrückt und schön“ og „Spannend bis zur letzten Seite, atmosphärisch dicht und voller Überraschungen“ (http://tinyurl.com/439qt8r).

Om Capus og Nolte
Den tyskspråklige forfatteren Alex Capus, 1961-modell, fransk far og sveitsisk mor, bor i sveitsiske Olten. Hjemmesiden hans er her:  http://www.alexcapus.de/start.html 

Tre av romanene hans, inkludert Léon und Luise, er oversatt til norsk og utgitt på Ganesa Forlag.

Mathias Nolte, 1952-modell fra Hamburg, lever i München og Berlin. Hans hjemmeside finnes under http://www.mathias-nolte.de/.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen