Samstag, 9. April 2011

Krimmer fra Berlin og Wien


Tabubrudd? 
De siste årene har det vært en oppblomstring av historiske kriminalromaner i det tyskspråklige området. Nå er ikke historiske krimmer noen uvanlig sjanger, men i dette tilfelle er det kanskje likevel det. For mange av disse romanene utspiller seg i tidsrommet rundt 2. verdenskrig. I Tyskland har nazitida vært forbeholdt "seriøs" litteratur, ofte det vi i tysk litteraturhistorie kaller „literarische Vergangenheitsbewältigung“, dvs. litterære tekster som har som siktemål ikke bare forteller om nazitida, men som bl.a. diskuterer hvorfor dette kunne skje, hvordan vi kan unngå at det skjer igjen, tekster som har som siktemål å forsøke å opparbeide nazitidas grusomheter, og tekster som kan leses som sorgarbeid.  Perioden 1939-1945 har dermed blitt behandlet med stor varsomhet litterært. Når nå flere kriminalforfattere legger sine plot til denne perioden, vil jeg hevde at et tabu brytes. Det gjør disse krimmene spesielt interessante.


Gereon Rath i Berlin: Weimarrepublikken går mot slutten
Kriminalforfatteren Volker Kutscher tar leseren med til den tyske hovedstaden mot slutten  av Weimarrepublikken. Hittil har det kommet ut tre bind av serien om Kommissar Gereon Rath: Der nasse Fisch (2007), Der stumme Tod (2009) og Goldstein (2010), alle i Kiepenheuer & Witsch.  

Kommissar Gereon Rath er en ukonvensjonell politietterforsker som ofte tyr til uortodokse metoder for å løse sakene han får seg forelagt. Og han ser med stor skepsis på den etter hvert sterke politiske bevegelsen som får flere og flere tilhengere, også blant hans egne kolleger. Kombinasjonen av storbyskildring og store historiske kunnskaper med spennende plot gir serien sitt særpreg.

„Volker Kutscher gelingt es meisterhaft, im Panorama einer zerrissenen Stadt auf dem Weg in den Faschismus Figuren zu zeichnen, die erstaunlich gegenwärtig anmuten und den Leser berühren. Und gleichzeitig entwickelt er eine atemberaubende Handlung, die von einem Höhepunkt zum nächsten drängt – Spannung pur!“, lover forlaget leseren på vaskeseddelen. Og boka holder hva den lover. 

Les mer om serien her: http://www.gereonrath.de/


Berlin i 1942
Uwe Klausners Walhalla-Code (2009, Gmeiner Verlag) er den første i serien om Hauptkommissar Tom von Sydow. Leseren blir tatt med til Berlin i 1942. En mann blir funnet død på en benk, det viser seg å være en høy Gestapo-funksjonær. Forfatteren kopler historiske personer (bl.a. Heydrich og Himmler) med fiktive, og tar oss med på en forbryterjakt i høyt tempo gjennom Berlin, hvor historiske hendelser (bl.a. Wannsee Konferenz) spiller en sentral roll. Oppfølgeren heter Odessa-Komplott (2010, Gmeiner Verlag), og utspiller seg i 1948.


David Bronstein i Wien
Den østerrikske forfatteren Andreas Pittlers serie om major David Bronstein fører oss til Wien. Serien (utgitt i Echomedia Verlag), som p.t. omfatter fire bind (Tacheles (2008), Essez (2009), Chuzpe (2010) og Tinnef (2011))  utspiller seg i tidsrommet fra første verdenskrig og foreløpig fram til midt på 30-tallet. Bøkene gir unike skildringer av Wien i dette tidsrommet: boligforhold, offentlig kommunikasjon, sosiale og politiske forhold. Major David Bronstein, som er jøde, arbeider i politiet, frekventerer byens kaféer, går i operaen og leser aviser. Gjennom hans øyne opplever leseren Donaumonarikiets oppløsning, Wien som en smeltedigel med store sosiale problem, politisk uro og økende antisemittisme. 

Storbyskildringer og historie som bonus
Dersom jeg skal  lese en krim for krimmens egen skyld, foretrekker jeg nok oftest krimmer som utspiller seg i vår samtid. Men disse tre seriene har en stor bonus som gjør dem lesverdige: de gir leseren et innblikk i en historisk og politisk brytningstid, og de byr på glimrende skildringer av Berlin og Wien i dette tidsrommet.  Seriene gjør dette tidsrommet levende og er en annen innfallsport enn historiske faktabøker.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen