Freitag, 22. April 2011

Ikonet Petra Kelly – ny biografiI Tyskland har partiet Die Grünen vokst seg stort, er igjen „regierungsfähig“, både lokalt og kanskje også etter neste valg på nasjonalt nivå. En av grunleggerne av partiet Die Grünen var Petra Kelly (1947-1992).  En ny biografi – Die Aktivistin. Das Leben der Petra Kelly av Saskia Richter – setter på nytt søkelyset på Petra Kelly.

 
Fredsaktivist og miljøforkjemper
Petra Kelly var en av ildsjelene bak den tyske fredsbevegelsen og bak den tyske miljø- og anti-atombevegelsen. Hun kjempet uttrettelig for menneskerettigheter, likestilling, fred og nedrustning, og hun engasjerte seg sterkt for de opposisjonelle i DDR. I 1983 ble hun valgt inn i Bundestag for Die Grünen. Petra Kelly var ung, vakker, glødende engasjert og karismatisk, og hun ble et yndet intervjuobjekt. Hennes sterkt personlige engasjement vakte sterke følelser hos mange. Hun fikk enorme mengder brev og personlige henvendelser, - og hun ble av både media og privatpersoner sammenliknet med Jeanne d’Arc, mor Theresa og Lady Di (som hun faktisk også hadde en viss fysisk likhet med). Hun ble et ikon.

Petra Kellys omfattende politiske engasjement kan på mange måter sees på som et 80-tallsfenomen; og så var det da også på 80-tallet hun hadde sin mest innflytelsesrike periode i tysk politikk.

Eine tödliche Liebe
Trass i hennes politiske rolle er det i ettertid kanskje mest av alt på grunn av måten hun døde på som gjør at vi husker Petra Kelly. I 1992 (da var hun 45 år gammel) ble hun skutt av kjæresten og politikerkollega Gert Bastian, en tidligere general, 24 år eldre enn henne.  Gert Bastian skjøt først Petra Kelly, deretter seg selv. Først etter nesten tre uker ble de to funnet døde i deres felles hjem. Var det et avtalt dobbeltselvmord? Hvorfor hadde han i så fall skutt henne mens hun sov? Eller var det mord? Og hva var den utløsende årsaken? Dette er fortsatt en uløst gåte, som igjen bidrar til mytedannelsen rundt Petra Kelly.

Saskia Richters nye biografi Die Aktivistin. Das Leben der Petra Kelly (Deutscher Verlags-Anstalt, 2010) er først og fremst en politisk biografi, som ikke bare gir en dyptgående politisk analyse av Petra Kelly og hennes rolle, men som også er et imponerende arbeid om den tyske fredsbevegelsen og om partiet Die Grünen


Ønsker man noe lettere lektyre anbefales Alice Schwarzers Eine tödliche Liebe. Petra Kelly und Gert Bastian (Kiepenheuer & Witsch, 1993). Eine tödliche Liebe er fortsatt, snart to tiår etter at den ble skrevet, absolutt lesverdig. Den gir leseren godt innblikk i personene Kelly og Bastian, samtidig som den formidler 80-tallets politiske landskap og stridstema på en lett tilgjengelig og engasjert måte. 

Schwarzers bok har forøvrig dannet grunnlaget for filmen Kelly – Bastian, die Geschichte einer Hoffnung (regi Andreas Kleinert, 2001): http://tinyurl.com/6jzd3tzKeine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen