Mittwoch, 27. April 2011

Heute schon gejandelt?


Den østerrikske forfatteren Ernst Jandl (1925-2000) er mest kjent for sine dikt: korte, en blanding av „ordentlig språk“ og nonsensord, språklek, humor og alvor. Jandls fantastiske framføringskunst bidro i stor grad til at han ble en kjent og svært populær forfatter. Jandl leste ikke, han framførte, brukte hele stemmeregisteret, en hver „Lesung“ ble en slags konsert. Jandl var et fenomen.

 
Det er ikke alle forunt å få et verb lagd av etternavnet sitt. Det gjorde Ernst Jandl. Av Jandl ble verbet „jandeln“ – „Heute schon gejandelt?“ er en oppfordring til alle om å lage et kort dikt som leker med språket, helt i Jandls ånd.

To av mine favoritter (og en del tidligere tyskstudenter fra Høgskolen i Østfold vil nok kjenne igjen i alle fall den første)  er Ottos mops og fünfter sein. Begge fins som flotte billedbøker (også i rimelige utgaver), noe som letter tekstforståelsen for uøvde tysklesere.

Ottos mops
ottos mops trotzt
otto: fort mops fort
ottos mops hopst fort
otto: soso
otto holt koks
otto holt obst
otto horcht
otto: mops mops
otto hofft
ottos mops klopft
otto: komm mops komm
ottos mops kommt
ottos mops kotzt
otto: ogottogott
o


fünfter sein
tür auf
einer raus
einer rein
vierter sein

tür auf
einer raus
einer rein
dritter sein

tür auf
einer raus
einer rein
zweiter sein

tür auf
einer raus
einer rein
nächster sein

tür auf
einer raus
selber rein
tagherrdoktor

Jandl i tysktimene
Jandls korte og morsomme dikt egner seg svært godt for fremmedspråkundervisning, også på begynnerstadiet. Gjennom lek med språk oppnås språkglede; gjennom gjentakelser og hverdagslige situasjoner øves kommunikativ kompetanse og praktiske ferdigheter.

Undervisningstips
På nettsiden til Österreichinstitut finner vi tre eksempler på hvordan vi kan bruke enkle Jandldikt i tyskundervisninga, også på nybegynnernivå: http://www.oesterreichinstitut.at/10009.html

 

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen