Montag, 21. Februar 2011

Papirdokker med DDR-look

På vintertokt blant hyllene i den store bokhandleren Dussmann i Berlin så jeg noe jeg ikke hadde sett på mange tiår: papirdokker. 

Berlinforlaget Nicolai (http://www.nicolai-verlag.de) har gitt ut en tynn, kvadratisk bok med tittelen OstModern. Original DDR-Schick zum Ausschneiden und Anziehen (2010). Her tar Karin Günther, Geschäftsführerin der Modeinstitut Berlin GmbH, oss med på en spasertur gjennom DDRs motehistorie fra 50-tallet og fram til og med 80-tallet. Boka består av en papirdokkefamilie – mor og far, datter og sønn – med fritids- og hverdagsgarderobe gjennom DDRs førtiårige historie. Både dokker og klær kan klippes ut, om man ønsker det, eller man kan bla seg gjennom og la seg overraske over at forskjellene mellom DDR-mote og norsk mote var langt mindre enn man kanskje skulle tru. For den røde buksedressen og de blå slengbuksene fra 70-tallet så mistenkelig velkjente ut.

„Langlebigkeit, Strapazierfähigkeit und Pflegeleichtigkeit“: slik beskriver forfatteren i forordet det som var retningsgivende for DDR-moten. Disse prinsippene var en dyd av nødvendighet, og bunnet i landets mangel på fremmed valuta. DDR hadde ikke „Devisen“ nok til å bruke dem på klær, for å si det enkelt, og måtte derfor bygge sin egen produksjon på enkle midler. „Eine praktische Bekleidung stand für berufstätige Frauen und Männer im Vordergrund. Aufbauend auf das Baukastensystem, die Kombinierbarkeit untereinander, wurde eine Bekleidung produziert, die vor allem zweckmäßig war.“

Boka gir oss også en innføring i noen av DDRs spesialiteter: die DeDeRon-Schürze (som minner faretruende om nylonforklærne i rosa og turkis som hang i mange norske hjem på 70-tallet, og kanskje også enda lengre), DeDeRon var polyamid framstilt i DDR; nevnes kan også Lederol (kunstskinn, et stoff av bomull og/eller kunsstoff som skulle se ut som skinn), Präsent 20 (polyester, plagg i Präsent 20 skulle være fullstendig umulig å skrukke) og Nicki (T-Shirt).

Nostalgisk på mange måter – både for de som er interessert i mote, for de som er interessert i DDR og for de som husker hvor morsomt det var å leke med papirdokker. 


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen