Mittwoch, 9. Februar 2011

Mer snø? Ja. Men helst i bokform

Mer snø er kanskje ikke det de fleste av oss ønsker seg nå. Men når ønsket om snø pakkes inn i en fantasifull tekst av Juli Zeh og fargesprakende illustrasjoner av Wolfgang Nocke, som fører oss inn i en verden hvor grensene mellom realitet og drømmer er visket ut, så er det kanskje ikke så galt likevel?


Robs og Nitta
Den lille gutten Robs titter forhåpningsfullt ut av vinduet sitt og håper på snø. Men snøen kommer og kommer ikke. For å mane fram snøen trekker han fram ei bok han har om Grønland, eller „Das Land der Menschen“, som det står at eskimoene kaller Grønland. Han titter på bildene, og oppdager at det er bilde av ei lita jente sammen med sledehunden sin. „Tenk å møte henne!“, tenker Robs, og misunner henne all snøen. En dag stikker han av hjemmefra, - han vil ut og finne snøen. Underveis møter han den lille eskimojenta fra boka. Nitta har blitt sendt til Robs by for å få det til å snø, men til det trenger hun Robs hjelp. Og dermed kastes Robs – og leseren – ut i en historie som beveger seg inn og ut av fantasi og virkelighet, drøm og våken tilstand, uten at det er helt klart for verken Robs eller leseren hva som er hva.

Das Land der Menschen kan leses som en førjulsfortelling, og har mange av de tradisjonelle motivene for denne sjangeren (vente på jul, vente på snø, barn som gjennom pågangsmot og initiativ bidrar til at jula eller snøen kommer). Men historien er bredere anlagt. Den handler om vennskap og ensomhet, lengsel etter fjerne og eksotiske land, ønske om å oppleve noe annet enn den verden man befinner seg, men også om hvor viktig forståelse og toleranse overfor andre mennesker er. Men først og fremst er den en poetisk fortelling som gjennom illustrasjonene nesten får en mytisk dimensjon. Nockes fargerike illustrasjoner med kraftige linjer drar leseren og betrakteren inn i et univers, kjent og ukjent på samme tid, - akkurat som vi av og til i drømme trur at vi er våkne.

Ved å trykke her kommer man til en smakebit på teksten. 


Juli Zeh 
Juli Zeh (født i 1974) er et kjent navn i voksenlitteraturen. De siste åra har hun posisjonert seg som en av samtidslitteraturen mest kjente forfattere, i starten lansert som et  litterært „vidunderbarn“ pga. den enorme suksessen hun umiddelbart oppnådde med romanen Adler und Engel i 2001. To av bøkene hennes er oversatt til norsk: Ørn og engel og Hvis alt er et spill (begge Gyldendal). I 2008 kom hennes første (og til nå eneste) barnebok Das Land der Menschen.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen