Sonntag, 26. Dezember 2010

Cornelia Funke: RecklessCornelia Funke holder stand som en produktiv og populær forfatter. I sin nyeste bok, Reckless. Steinernes Fleisch, som hun har begått sammen med Lionel Wigram (britisk filmprodusent, som bl.a. har vært med på Harry-Potter-filmene), holder hun fast ved fantasy-sjangeren. Denne gangen er det Grimms eventyr som har inspirert henne til å skape en annen, hemmelighetsfull og mørk verden:
„Du glaubst, es war einmal? Du glaubst Märchen sind das eine, aber die Wirklichkeit sei etwas anderes? Und was, wenn es nicht vorbei ist? Was, wenn die Wirklichkeit aus den schaurigsten Geschichten überhaupt erwächst und was, wenn beide Welten sich so nah sind wie du deinem Spiegelbild beim Zähne putzen?“ (http://www.corneliafunkefans.com/de/world/reckless)

Veien gjennom speilet
Brødrene Jacob og Will savner faren sin, som er sporløst forsvunnet; de er overlatt mer eller mindre til seg selv, og leter begge etter svar på spørsmålet sitt om hvorfor og hvor faren tok veien. En dag finner Jacob et merkelig speil i farens forlatte arbeidsrom. Når man ser dypt inn i speilet, forsvinner man inn gjennom speilet og inn i en annen verden. For Jacob, den eldste av brødrene, blir veien gjennom speilet både flukt fra virkeligheten og nøkkelen til eventyr, hvor han kan bevise at han lever opp til navnet etternavnet Reckless. I årevis klarer han å holde hemmeligheten for seg sjøl, men så en dag finner lillebroren Will fram til veien gjennom speilet. De utforsker verden bak speilet sammen, en verden som er arkaisk, voldelig, vakker og dødelig. I et brutalt møte med de såkalte goylene, vesener som ser ut som mennesker, men som er skapt av sten og dermed usårlige, blir Will alvorlig såret. Jacob føler seg skyldig, og legger ut på en farefull ferd for å redde lillebroren.

Cornelia Funke har valgt en tradisjonell innfallsvinkel til sin nye roman: veien til en annen verden, en verden som til vanlig er skjult for oss, går gjennom et speil. Når vi ser oss sjøl i speilet, oppdager vi nye sider, kanskje mørke sider, egenskaper vi ikke tidligere kjente, vi kan oppdage at vi er modigere enn vi trudde – eller feigere. I Reckless er verden på andre sida av speilet en verden som på mange måter minner om „die Tintenwelt“ i Tinten-trilogien: trolske skoger, slott og borger, fabeldyr, vennskap og fiendskap, kjærlighet og død – og utallige prøvelser helten må bestå. Samtidig gjennkjenner vi elementer fra f.eks. Brødrene Løvehjerte, Ringenes Herre og andre kjente fantasybøker. Det som kan sies å være spesielt for Reckless, er at flere av Grimms eventyr er skrevet inn i teksten, bl.a. Hans og Grete, Tornerose, Rapunzel og Das Märchen von einem, der auszog das Fürchten zu lernen. Historien om de to brødrene som reiser ut og opplever farlige eventyr, hvor den ene må redde den andre, vekker assosiasjoner bl.a. til Brødrene Løvehjerte. Den oppmerksomme leser vil derfor glede seg over å gjenkjenne tallrike motiv fra annen fantasylitteratur. Reckless er dermed en svært takknemlig tekst for lesere som er interessert i å undersøke nærmere f.eks. hvordan brødrene Grimms eventyr brukes i en ny setting.
 

For de som med stor glede og begeistring har lest Tinten-trilogien (og det har undertegnede gjort både to og flere ganger), er Reckless imidlertid delvis en skuffelse. Fortellergrepet som forbinder „vår“ verden og „verden bak speilet“ er tradisjonelt, persongalleriet er stort uten at leseren gis tid nok til å bli kjent med det, mangfoldet av feer, dverger, enhjørninger og goyler (og enda mer til) er brokete og kan ikke måle seg med de omfattende og detaljerte beskrivelsene av en arkaisk verden befolket med de merkeligste vesener, som „die Tintenwelt“.

Reckless har egen hjemmeside, bl.a. med et utdrag ("Leseprobe"): http://www.funke-reckless.de/.
Her fins det bl.a. en "Livelesung" og diverse annet bakgrunnstoff om boka.

„Bilder und Geschichten, die uns alle verbinden“
I et intervju med tittelen „Bilder und Geschichten, die uns alle verbinden“ forteller Cornelia Funke om arbeidet med å skrive romanen og om noen av sine tanker om det stoffet hun bearbeder. Intervjuet er en god „bokåpner“: http://tinyurl.com/3ac3e76.

Funke-utstilling i Berlin helt til 6.5.2012
I Labyrinth Kindermuseum i Berlin vises det nå (19.12.2010-6.5.2012) en utstilling om Cornelia Funkes univers: http://tinyurl.com/3ybsz4m. Utstillingen er tospråklig (tysk og engelsk), den er lagd for barn og unge, og museet har et bredt pedagogisk tilbud også for grupper. Mer om Labyrinth Kindermuseum kan dere lese her: http://www.labyrinth-kindermuseum.de.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen