Samstag, 13. November 2010

Noen adventstips


Mens norske barn setter sin lit til at julenissen får med seg hva de ønsker seg til jul, er østerrikske barn (i alle fall i ung alder) overbevist om at det er das Christkindl som kommer med barbiedokker og dataspill. Jeg må innrømme at jeg alltid har vært en smule skeptisk til  tanken på das Christkindl skulle komme drassende små ponnier i rosa plast, men på julemarkedet i Eisenstadt (Burgenland) står det likefullt ei stor postkasse med dette skiltet på. Inne i postkassa ligger det hvert år massevis med post til das Christkindl.

Joda, det er en stund til jul. Men skal man få bygd inn noen advents- eller førjulsaktiviteter i undervisninga, er det kanskje greit allerede nå å orientere seg litt om hva som kunne være aktuelt?

Interaktive adventskalendere
Om kort tid legges det ut diverse adventskalendere på nettet, og noen av disse egner seg godt som ekstra påfyll i tysktimene, en øvelse som ikke tar altfor mye tid og som kan være en følgesvenn ukene fram til jul. Deutschlern.net http://www.deutschlern.net/ er min favoritt. De legger hvert år ut en interaktiv adventskalender, temaet varierer fra år til år (et år var det mini-mini-kriminalhistorier, et annet år musikk), - og det gjør ingenting om man ikke får med seg hver eneste luke. I tillegg fins det vanligvis også bonusmaterial, dvs. ytterligere interaktive oppgaver som handler om advent, jul, julemarkeder og andre skikker i det tyskspråklige området, som f.eks. Nikolaus og Krampus.

Adventshistorier i bokform
En av mine adventsfavoritter er Monika Feths Weihnachten steht vor der Tür (Omnibus Verlag). Weihnachten steht vor der Tür er ei kort bok, skrevet etter adventskalenderprinsippet med et kort kapittel for nesten hver dag. Vi opplever adventstida gjennom øynene til en katt som undrer seg på hvorfor menneskene hans oppfører seg så annerledes enn ellers, sleper masse ting inn i huset – til og med et tre – og hele tida snakker om denne Weihnachten som står foran døra. "Hvorfor kommer denne Weihnachten aldri inn?", lurer katten.  Weihnachten steht vor der Tür er morsom, språklig overkommelig, man kan også plukke ut bare et kapittel eller to – og den smelter garantert alle katteelskeres hjerter.


Ønsker man noe morsomt, noe med bilder/illustrasjoner og lite tekst, er Uli Steins cartoons selvskrevne. Steins Fröhliche Weihnachten! Cartoons og Merry Christma(u)s. Cartoons, Schöne Bescherung. Cartoons (Lappan Verlag) sørger for førjulsstemning på sin måte med mus, katter og pingviner.


Andreas Steinhöfel hører med blant de aller beste tyskspråklige barne- og ungdomsforfatterne, og han har - naturligvis - også noe parat for førjulstida: Es ist ein Elch entsprungen (dtvjunior), nå noen år gammel (fra 1995), uten at det merkes. Plutselig en dag før jul faller en elg ned gjennom taket til tiårige Bertil. Elgen knuser Ikeabordet Søren på vei ned, beklager høflig og presenterer seg som Mr. Moose. Historien om Bertil og Mr. Moose har vært en bestseller år etter år. I 2005 ble den også filmatisert og fins som DVD: http://www.moviemaze.de/filme/1299/es-ist-ein-elch-entsprungen.html, og den fins også som lydbok.


Avslutningsvis vil jeg gjerne trekke fram Cornelia Funke. Hun har skrevet flere advents- og julebøker, men aller best til adventstida passer Hinter verzauberten Fenstern. Julia og lillebroren Olli venter spent på årets adventskalender. Mens Olli får en sjokoladekalender, får Julia bare en gammeldags papirkalender, bak lukene er det kun bilder. Hun er skuffet, misfornøyd og vil helst av alt bare kaste hele greia. Men plutselig begynner det å skje noe på bildet bak luke nr. 1.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen