Samstag, 9. Oktober 2010

Deutscher Jugendliteraturpreis 2010 til Mirjam Pressler


Mirjam Pressler ble i går tildelt årets Deutscher Jugendliteraturpreis. Hun hedres gjennom den prestisjetunge prisen for sitt omfattende forfatterskap for unge lesere. Dette var en svært gledelig kulturnyhet! Som mange andre Pressler-lesere, gleder jeg meg stort over at en ambisiøs og populær forfatter nå har fått en av de høyeste anerkjennelsene (kanskje den aller høyeste?) en barne- og ungdomsbokforfatter kan få i Europa.


Juryens begrunnelse lyder bl.a. slik: „Mirjam Pressler profilierte sich bereits mit ihrem Debüt Bitterschokolade als wesentliche Stimme einer antiautoritären Jugendliteratur. Es folgten Romane, die heute zu den Klassikern zu zählen sind und deren ‚beschädigte Kindheiten‘ ihre Aktualität und Brisanz behalten haben. Mirjam Pressler nutzte Stoffe der Weltliteratur, um sich mit literarischen Mitteln für eine kulturelle Völkerverständigung einzusetzen und für religiöse Toleranz zu werben.“ (http://www.jugendliteratur.org/pressemitteilungen-34.html).

Mirjam Pressler ble født i 1940 i Darmstadt. Hun debuterte i 1980 med Bitterschokolade, og har nå publisert jevnt og trutt i over tretti år. Hun er en svært populær forfatter, både blant jenter og gutter, og hun skriver både for de aller yngste leserne og for ungdom. Mirjam Pressler er altså ikke bare en produktiv forfatter, men også en forfatter med et svært bredt nedslagsfelt. I tillegg til en meget stor produksjon barne- og ungdomsbøker er Pressler en profilert oversetter fra hebraisk til tysk, og hun spiller en viktig rolle som kulturformidler av hebraisk litteratur til det tysktalende området.

Mange av Presslers bøker er preget av hennes jødiske bakgrunn, f.eks. ungdomsromanen Malka Mai som forteller om ei ung jødisk jente under 2. verdenskrig. Romanen bygger på en virkelig historie, og har blitt oversatt til mange språk. Som en svært populær barne- og ungdomsbokforfatter har Pressler bidratt til det vi kan kalle „erindringsarbeid“ (Erinnerungsarbeit), bl.a. i ungdomsboka Die Zeit der schlafenden Hunde, hvor handlingen viser hvordan skygger fra NS-tida fortsatt preger det tyske samfunnet og faktisk også er noe som dagens unge må ta stilling til. Produksjonen hennes omfatter mange bøker for små barn, bl.a. serien om Ben und Lena, inkludert billedbøker. Det er lagd lærerveiledninger til flere av tekstene hennes, og mange av bøkene hennes, også oversettelsene, har tidligere blitt prisbelønt.

Mer om Mirjam Pressler finner du bl.a. her: http://de.wikipedia.org/wiki/Mirjam Pressler og på forfatterens egen hjemmeside: http://www.mirjampressler.de/.

Prisen Deutscher Jugendliteraturpreis er den mest prestisjetunge prisen for barne- og ungdomslitteratur i hele det tyskspråklige området. Prisen ble stiftet i 1956 og deles ut årlig av familieministeren (p.t. Kristina Schröder, CDU). Mer om prisen kan du lese her: http://www.djlp.jugendliteratur.org/sonderpreis-5.html.

Og en norsk kuriositet: Deutscher Jugendliteraturpreis for sjangeren billedbok gikk i år til den norske forfatteren og illustratøren Stian Hole: http://www.djlp.jugendliteratur.org/preistraeger_bilderbuch-14.html.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen