Direkt zum Hauptbereich

LITTERATURDIDAKTIKK i moderne fremmedspråkundervisning

Fins det rom for litteraturdidaktikk i dagens fremmedspråkundervisning? Er det behov for det? Hva slags plass har og bør litteraturen ha i moderne fremmedspråkundervisning, både i skoleverket og i høyere utdanning? I mitt hefte Fra sokkel til klasserom. Litteraturens plass i fremmedspråkundervisningen (publisert i serien Fokus på språk, som utgis av Nasjonalt senter for fremmedspråk i opplæringen) argumenterer jeg for at litteraturdidaktikk bør være en viktig del av læreres utdanning og videreutdanning, slik at den kan bidra til at både fag og undervisningspraksis videreutvikles. Dette må ikke gjelde bare teori og metoder, men også det tradisjonelle litterære curriculum i fremmedspråkstudier og lærerutdanning bør settes under søkelyset. Målgruppe for Fra sokkkel til klasserom er alle som underviser i fremmedspråk, både i skoleverket og i høyere utdanning, språkstudenter og andre fremmedspråk- og litteraturinteresserte.

Fra sokkel til klasserom kan lastes ned som pdf-fil herfra.

Heftet kan også bestilles gratis (såfremt det er på lager) fra Nasjonalt senter for fremmedspråk i opplæringen: info@fremmedspraksenteret.no, tlf. 69 21 58 30.

Kommentare

Beliebte Posts aus diesem Blog

Et lite stykke tysk historie: Lisa

Klaus Kordon, 1943-årgang og en av Tysklands mest produktive barne- og ungdomsbokforfattere, står - sammen med illustratøren Peter Schimmel ­– bak boka Die Lisa. Eine deutsche Geschichte (Beltz & Gelberg 2002). "Eine Lebensgeschichte, mit der Klaus Kordon schon junge Leser anschaulich an die wichtigsten Ereignisse deutscher Geschichte heranführt" (bokomslag), lover forlaget; og de har sine ord i behold. Gjennom 40 sider, hver side har lite tekst og store illustrasjoner, følger vi "die Lisa" fra hun er lita jente tidlig på 1900-tallet til hun er oldemor nærmere 90 år senere. Kordon og Schimmel forteller oss et stykke tysk historie gjennom livet til Lisa i Berlin: hun opplever at faren blir soldat i 1. verdenskrig, hun forelsker seg og er ung i "den goldenen Zwanzigern" , hun gjennomlever krig, sult og det å miste familie og venner i NS-tida. Gjennom Lisas øyne blir vi vitne til gjenoppbyggingen av Tyskland på 50-tallet, muren i 1961, den kalde

Fem venner: Fjernsynsserien "Unsere Mütter, unsere Väter"

I mars 2013 viste ZDF fjernsynsserien Unsere Mütter, unsere Väter (3 deler à 1,5 timer), den ble også vist på østerriksk fjernsyn (ORF). Serien oppnådde svært høye seertall både i Tyskland og Østerrike, og fikk bred omtale i mediene. Jeg kan ikke huske når jeg sist satt så fjetret foran skjermen. Unsere Mütter, unsere Väter utspiller seg i tidsrommet fra 1941 til rett etter kapitulasjonen i 1945. Den begynner og slutter i Berlin, mellom disse to punktene tas tilskuerne med på en lang reise og følger krigen gjennom Polen og Sovjetunionen, gjennom bjørkeskoger og gjørmehull, iskald vinter og varme sommerdager, vi tas med i skyttergraver og sønderskutte byer, i lasaretter, fengselsceller, kuvogner og pansere. Serien handler om fem venner i Berlin, alle i begynnelsen av 20-årene: brødrene Wilhelm og Friedhelm, Viktor, den eneste blant dem av jødisk herkomst, Charlotte og Greta. Viktor og Greta er kjærester; Wilhelm og Charlotte er forelsket i hverandre, men ingen av dem tør ta d

Lettleste tyske ungdomsbøker til skolestart?

Tysklærer på jakt etter lettleste ungdomsbøker som egner seg for tyskundervisningen? Eller fersk tyskstudent som ønsker noe greit som en språklig oppvarmingsøvelse? Ta en titt på disse forslagene: korte bøker med enkelt språk, spennende og aktuell handling og med et innhold som egner seg godt som utgangspunkt for muntlige og skriftlige aktiviteter i klasserommet. Ungdomskrim: Nina Schindlers Schritte hinter mir Katrin Stehles Kalte Augen Om før og nå: Maja Nielsens Feldpost für Pauline Om å bli voksen: Gabi Kreslehners Charlottes Traum Kristina Dunkers Durchgebrannt Nettmobbing: Florian Buschendorrfs Geil, das peinliche Foto stellen wir online! Om å være papirløs: Lotte Kinskofers Aufgeflogen Om kjønnsroller: Jens Thieles Jo im roten Kleid God lektyre!