Dienstag, 24. August 2010

DTVs Bücherautomat – en vennligsinnet enarmet banditt

Mange tyskspråklige forlag som satser på barne- og ungdomslitteratur har gjort mye ut av sine hjemmesider. Dette er naturligvis med salg for øye, men også for å kunne gi god service til potensielle kunder, både barn, ungdom og for voksne som velger ut litteratur for yngre lesere.

DTV er ett av mange forlag som har et stort program for unge bokormer. På sine sider for sortimentet „DTV Kinderbuch“ har de satt en bokautomat. Her kan den som leter etter aktuelle bøker stille inn ulike parametere: alder, kjønn, tema (f.eks. dyr, fantasi, kunnskap, skole, vennskap, detektivhistorie), og i tillegg kan man legge inn et spesielt tema (f.eks. hester eller vampyrer). Så trykker man optimistisk på „Suche“. Og automaten spiller en trudelutt og kommer med flere forslag. Jeg prøvde meg først på å stille inn alder og kjønn på „egal“ og tema på „Zum Lachen“. Automaten belønnet meg med en liten fanfare og anbefalte en serie om Rocco Randale av Alan MacDonald, som dessverre ikke var en tyskspråklig forfatter, men bøkene om Rocco Randale ser morsomme ut.  Vaskeseddelen lover at Rocco lever opp til etternavnet sitt: „Hungerstreik mit Gummibärchen. Drei neue lustige Alltagskatastrophen mit Chaosmagnet Rocco Randale“. Neste forsøk var fortsatt med alder og kjønn på „egal“, men som tema ønsket jeg „Rätsel“ og „Krimi“. Og automaten spyttet ut fire såkalte „Ratekrimis“ med korte historier hvor leseren skal løse små kriminalgåter, - noe å prøve ut som supplement til andre aktiviteter i tysktimene? Man kan klikke seg videre på „Mehr zum Buch“ og „Mediathek“ og få tak i flere ideer som kan bidra til å skape en ramme rundt teksten. Og under overskriften „Deine Meinung“ kan man både skrive inn egne synspunkter og lese andres. Til noen bøker er det også lagt inn noen interaktive oppgaver, f.eks. „eine Rätsel- und Bastelecke“ med bl.a. „Wörtersuchrätsel“.

Bokautomaten, en svært vennligsinnet enarmet banditt, er en morsom måte å orientere seg i barne- og ungdomslitteraturterrenget: www.dtv-kinderbuch.de

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen